ZES ONDERNEMERS ORGANISEREN KUNSTEVENT VOOR GOEDE DOEL

Een zestal bevriende ondernemers waaronder initiatiefnemer Tanguy Vanquickenborne (Van Den Weghe, Zulte), Philippe De Veyt (Lecot, Heule), Johan Castelein (Euro Meat Group, Moeskroen), Michel Delfosse (Bel&Bo, Deerlijk), Anton Vanzieleghem (Durlet‐Izegem) en Thomas Allaert (Allaert Aluminium Harelbeke) beslisten om ook een tweede editie van RE ‐art te organiseren. Ze brachten een veertigtal bedrijven en evenveel kunstenaars samen. Ze doen dat niet zomaar maar met als doel kinderen te helpen.

RE‐art ontstond in 2014, toen een aantal ondernemers, sterk betrokken met en gepassioneerd door hedendaagse kunst, op het idee kwamen om bedrijven en hedendaagse kunstenaars samen te brengen. De kunstenaars kregen als opdracht een werk te maken met de afvalstromen van de deelnemende bedrijven. De curator van RE ‐art was Jan Hoet jr. De symboliek was bijzonder sterk. Sotheby’s Belgium veilde achteraf de kunstwerken waardoor de zo goed als waardeloze producten terug waarde kregen. De opbrengst ging toen naar een zorghoeve “De Kruiskenshoeve” in Sint ‐Laureyns (nabij Eeklo) waar probleemkinderen op een unieke manier opgevangen worden.

Voor de tweede editie contacteerde Tanguy Vanquickenborne onder meer Philippe De Veyt (Lecot, actief in de distributie van hang ‐en sluitwerk), die bereid werd gevonden de organisatie op zich te nemen. Julie Senden (galerij Rodolphe Janssen uit Brussel) werd als curator aangesteld. RE ‐art2 wordt iets grootser aangepakt. Daar waar de editie van 2014, 18 kunstenaars en 15 bedrijven samenbracht, zal RE ‐art2 bestaan uit 41 bedrijven en 37 kunstenaars. Een panoplie aan ondernemingen actief in diverse sectoren (waterproductie, distributie van ijzerwaren en kledij, metaalverwerkers, marmerverwerkers, telecommunicatie, varkenskweker, rundslachterij, advocaat, architect, meubelmakers, fruitverwerker, vloerproducent, waterzuivering enzovoort) nemen deel aan RE ‐art2. De ondernemers openen de deuren van hun bedrijf voor de kunstenaars. Ze vertellen hun verhaal, tonen hun producten, processen, afvalstromen, ze spreken over de dynamiek van hun bedrijf. De kunstenaars zullen op een creatieve wijze hun persoonlijke interpretatie geven aan wat ze hoorden, aan wat ze vaststelden, wat ze konden aanraken en meenemen. Via dit interactieve proces zal de kunstenaar zijn interpretaties, indrukken, emoties op een persoonlijk creatieve manier verwerken in een kunstwerk. Dankzij het a ‐commercieel karakter van RE ‐art krijgt de kunstenaar ook de volledige vrijheid.

RE ‐art2 zal plaatsvinden in een oude industriële site van de Papierfabriek Van Grellingen in Zaventem. Gedurende drie opeenvolgende weekends worden de werken tentoongesteld waarbij de kunstenaar de bedrijfsleider, zijn vrienden, zijn personeel, zijn klanten of leveranciers confronteert met wat zijn interpretatie is van het verhaal van de bedrijven. De werken, installaties en video’s zullen onder leiding van curator Julie Senden op een deskundige wijze worden geëxposeerd om aldus de werken maximaal tot hun recht te laten komen. De tentoonstelling is open telkens van 10 tot 16 uur op zaterdag en zondag 22 ‐23 september, zaterdag en zondag 30 september en finaal zaterdag en zondag 6 ‐7 oktober. Alhoewel de tentoonstelling enkel open is op de 3 vermelde weekends, kunnen ook niet ‐ deelnemende bedrijven een nocturne organiseren. Na 3 weken staat de kunstenaar zijn creatie af om het te laten veilen in samenwerking met Sotheby’s Belgium. De opbrengst van de veiling zal naar 2 goede doelen gaan: Canis Fidelis enerzijds (vzw waarbij zieke kinderen worden begeleid door opgeleide honden) en het Fonds Alexine Clarysse anderzijds (dat kankerbestrijding wil helpen).

 

Artikel uit: http://www.madeinwest-vlaanderen.be/nieuws/zes-ondernemers-organiseren-kunstevent-voor-goede-doel/, door Karel Cambien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s